ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ

Αγωνιστικό ΤαεκβοντόΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ TAEKWONDO MINOAS ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ
Το 1ο Σεμινάριο Διεθνών Διαιτητών πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Ταεκβοντό (Κουκιβόν), τον Μάιο του 1974 και  εκεί θεσπίστηκαν οι Κανόνες των αγώνων του αθλήματος. Από τότε έχουν τροποποιηθεί και βελτιωθεί αυτοί οι Κα νονισμοί Διαιτησίας πάνω από 15 φορές, πάντα με γνώμονα τις διαφοροποιήσεις της εποχής, τη θεαματικότητα του  αθλήματος, την ασφάλεια των αγωνιζομένων και την Ολυμπιακή του εξέλιξη. Η τελευταία τροποποίηση έγινε στην  Τασκένδη (πρω τεύουσα του Ουζμπεκιστάν) τον Οκτώβριο του 2010, όπου η βασικότερη αλλαγή θεσπίστηκε να είναι η  καταμέτρηση του περιστροφικού λακτίσματος στο κεφάλι με 4 πόντους.
Στόχος της W.T.F. είναι να γίνει ακόμα πιο εντυπωσιακός ο αγώνας, αφού ακόμη και ένα σκορ 4-0 υπέρ κάποιου αθλητή,  μπορεί να ισοφαρισθεί με ένα και μόνο επιτυχημένο περιστροφικό λάκτισμα στο κεφάλι, προσφέροντας στον αγώνα  ξεχωριστό ενδιαφέρον με μία πιθανή απρόβλεπτη εξέλιξη.

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


– Διαχωρισμός (οριοθέτηση)

Ο αγωνιστικός χώρος, όπου διεξάγεται ένας αγώνας Ταεκβοντό, είναι ένα μεγάλο επίπεδο τετράγωνο διαστάσεων 12  μ. x 12 μ. και καλύπτεται από ελαστικό στρώμα (παζλ ειδικού τύπου, κατάλληλου χρώματος και ελαστικότητας). Η γραμμή που το περικλείει ονομάζεται ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ. Στο εσωτερικό του τετραγώνου των 12 μ. x 12 μ.  υπάρχει ένα άλλο τετράγωνο με διαστάσεις 8 μ. x 8 μ. Ο χώρος αυτός είναι ο Κυρίως Χώρος, που αγωνίζονται οι  αθλητές και ονομάζεται ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ. Η γραμμή που το περικλείει λέγεται ΓΡΑΜΜΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ. Η περιοχή  μεταξύ γραμμής ετοιμότητας και περιμετρικής γραμμής χαρακτηρίζεται ως ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.

Διάρκεια Αγώνων
Κάθε αγώνας ολοκληρώνεται σε τρεις γύρους των 2’ ο καθένας με διάλειμμα των αγωνιζομένων με 1’ ανάμεσα  στους γύρους. Ωστόσο, σε περίπτωση ισοπαλίας μετά τον τρίτο γύρο, πραγματοποιείται και τέταρτος γύρος ίδιας  διάρκειας (χρυσός πόντος) αφού μεσολαβήσει και σε αυτή την περίπτωση ένα διάλειμμα 1΄. Πολλές φορές, λόγω  συμμετοχής πάρα πολλών αθλητών σε μία διοργάνωση,αλλά και για άλλους λόγους, αποφασίζεται να γίνονται οι αγώνες σε δύο γύρους και με μικρότερη χρονική διάρκεια   και για τον αγώνα και για το διάλλειμα μεταξύ των γύρων.

 Κατηγορίες Βάρους
Κάθε αθλητής αγωνίζεται στην ανάλογη κατηγορία με το σωματικό του βάρος και την ηλικία του. Όταν ξεκίνησαν οι  αγωνιστικές δραστηριότητες του Ταεκβοντό καθιερώθηκαν οκτώ (8) κατηγορίες αγωνιζομένων, ενώ στη συνέχεια  αυξήθηκαν σε δέκα (10).
Προς το παρόν στα Εθνικά, Ηπειρωτικά και Παγκόσμια Πρωτα θλήματα και Κύπελλα, ισχύουν:
Στην κατηγορία Ανδρών-Γυναικών: Οκτώ (8) κατηγορίες βάρους.

έχουν το δικαίωμα να αγωνίζονται αθλητές καιαθλήτριες που έχουν ηλικία από 16 ετών και άνω.

Στην κατηγορία Εφήβων-Νεανίδων: Δέκα (10) κατηγορίες βάρους.

έχουν το δικαίωμα να αγωνίζονται αθλητές και αθλήτριες που έχουν ηλικία από 14 έως 17 ετών.

Στην κατηγορία Παίδων-Κορασίδων: Δέκα (10) κατηγορίες βάρους.

έχουν το δικαίωμα να αγωνίζονται αθλητές και αθλήτριες που έχουν ηλικία από 11 έως 15 ετών.

Στους Ολυμπιακούς αγώνες ισχύουν:
Στην κατηγορία Νέων: Τέσσερις (4) κατηγορίες βάρους.
Στην κατηγορία Ανδρών-Γυναικών: Τέσσερις (4) κατηγορίες

 

Έγκυροι βαθμοί (πόντοι)ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ TAEKWONDO MINOAS ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ
Έγκυρο βαθμό κερδίζει ο αθλητής στις ακόλουθες περιπτώσεις:
I. Μία δυνατή γροθιά που ως σημείο επαφής θα έχει την επιφάνεια του κλειστού δείκτη και μέσου, κοινώς με τα δύο  μεγάλα «κότσια», και η οποία θα εκτελείται στην περιοχή του σώματος που καλύπτεται από την χρωματιστή (κόκκινη ή μπλε) επιφάνεια του προστατευτικού θώρακα (περιοχή κάτω από το στήθος, δηλαδή στην κοιλιακή χώρα  και στα πλευρά, όχι όμως στη σπονδυλική στήλη που δένει ο προστατευτικός θώρακας.
II. Ένα δυνατό λάκτισμα:
α) Στο μπροστινό μέρος του σώματος και στα πλευρά (στην ίδια περιοχή του σώματος που καλύπτεται από την  χρωματιστή [κόκκινη ή μπλε] επιφάνεια του προστατευτικού θώρακα).
β) Σε ολόκληρο το κεφάλι (πρόσωπο και πίσω μέρος του κεφαλιού).
Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις το σημείο επαφής του ποδιού με τον στόχο πρέπει να είναι η περιοχή του  άκρου ποδιού κάτω από τον αστράγαλο (πτέρνα, ταρσός [κουντεπιέ], πέλμα, πρόσθιο μέρος του πέλματος και η κόψη του ποδιού).
Οι βαθμοί καταχωρούνται ως εξής:

 Ένας πόντος στον θώρακα (γροθιά).ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ TAEKWONDO MINOAS ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ

– Δύο πόντοι στον θώρακα για λάκτισμα 

 Τρείς πόντοι στον θώρακα για λάκτισμα που πραγματοποιείται σε συνδυασμό με στροφή (περιστροφικό λάκτισμα,  όπως Ντουί τσάγκι, στροφή και Τόλιο τσάγκι).

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ TAEKWONDO MINOAS ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ

 Τρεις πόντοι στο κεφάλι από λάκτισμα (Τόλιο τσάγκι, Νέρο τσάγκι και παραλλαγές τους).ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ TAEKWONDO MINOAS ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ

 Τέσσερις πόντοι στο κεφάλι από λάκτισμα που πραγματοποιείται σε συνδυασμό με στροφή (περιστροφικό  λάκτισμα, όπως Μπάντα τόλιο τσάγκι, στροφή και Τίο τόλιο τσάγκι, στροφή και Τίο νέρο τσάγκι).

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ TAEKWONDO MINOAS ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ

 

Προσοχή
Για να κατακυρωθεί ως βαθμός μία από τις δύο παραπάνω ενέργειες (3 ή 4 πόντοι), θα πρέπει η επιτρεπόμενη  τεχνική να είναι δυνατή, να εκτελεσθεί με ακρίβεια, ή και μετά την εκτέλεση να υπάρξει εκτόπιση (μετακίνηση) του  αντιπάλου ή ακόμη και νοκ-ντάουν.

Διευκρινήσεις σε συχνά περιστατικά
 Απλό άγγιγμα ή χαλαρό άτονο κτύπημα δεν είναι βαθμός.
 Αν μετά από ένα επιτυχημένο λάκτισμα ή τεχνική γροθιάς στα επιτρεπτά σημεία, ο αθλητής που το εκτέλεσε χάσει  την ισορροπία του ή πέσει σκόπιμα ή κρατήσει η παρεμποδίσει τον αντίπαλο ο βαθμός ακυρώνεται.
 Αν ο αθλητής πετύχει πόντο με την εφαρμογή απαγορευμένων τεχνικών ή μεθόδων, ο πόντος ακυρώνεταικαι τού  καταλογίζεται ποινή.
 Αν γίνει απαγορευμένη ενέργεια ταυτόχρονα με την κατακύρωση πόντου, ο πόντος παραμένει και δίνεται ποινή.
 Αν γίνει απαγορευμένη ενέργεια πριν την κατακύρωση πόντου, ο πόντος ακυρώνεται και δίνεται ποινή.

 

 

ΠΟΙΝΕΣ (ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗ)

Οι ποινές που δίνονται από τον Διαιτητή στους αθλητές, διακρίνονται σε αφαίρεση μισού (–0,5) βαθμού (Κιόνγκο) και σε αφαίρεση ολόκληρου (1) βαθμού (Γκάμτζομ). Η καθιέρωση των ποινών και η αυστηρότητα που τις διακρίνει έγινε με γνώμονα την προστασία των αγωνιζομένων, τη διασφάλιση του «ευ αγωνίζεσθαι» και τη θεαματική διεξαγωγή  του αγώνα χωρίς αντικανονικές ενέργειες.
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ TAEKWONDO MINOAS ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ
1. Αφαίρεση ολόκληρου βαθμού (Κιόνγκο)
Όταν ένας από τους δύο αθλητές προβεί σε μία από τις ενέργειες που αναφέρονται παρακάτω, τού επιβάλλεται από  τον Διαιτητή η ποινή της Προειδοποίησης (Κιόνγκο) που ισοδυναμεί με αφαίρεση 1 βαθμού.

Διαδικασία για την επιβολή της ποινής
1. Ο Διαιτητής σταματάει τον αγώνα με την εντολή Κάλιο.
2. Οι αθλητές στέκονται σε θέση «Προσοχής» στο σημείο που βρίσκονται, ή αν έχουν βγει έξω από την αγωνιστική  περιοχή, τους επαναφέρει ο Διαιτητής μέσα από τη Γραμμή Ετοιμότητας.
3. Ο Διαιτητής τοποθετείται ακριβώς απέναντι από τον παραβάτη και τον δείχνει με τον δείκτη του δεξιού χεριού  του.
4. Υποδεικνύει σε ποιο ακριβώς παράπτωμα υπέπεσε.
5. Τού αφαιρεί ολόκληρου βαθμό με χαρακτηριστική κίνηση του χεριού και συγκεκριμένα υποδεικνύοντάς τον με το δείκτη  φωνάζοντας ταυτόχρονα Κιόνγκο.
6. Δίνει εντολή να συνεχιστεί ο αγώνας αφού τοποθετηθεί ανάμεσα στους δύο παίκτες φωνάζοντας Γκισόκ.

Όλες οι αφαιρέσεις μισού βαθμού υποδεικνύονται από τον Διαιτητή μόνο με το δεξί χέρι.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ TAEKWONDO MINOAS ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ

Αφαίρεση ολόκληρου βαθμού για τις εξής παραβάσεις:

1. Γροθιά ή άλλου είδους κτύπημα με το χέρι στο πρόσωπο.
2. Πιάσιμο, κράτημα, ή εναγκαλισμός του αντιπάλου με τα χέρια ή με το σώμα.
3. Παρεμπόδιση της επίθεσης του αντιπάλου είτε σηκώνοντας το γόνατο είτε τεντώνοντας επανειλημμένως το πόδι  ψηλά.
4. Χτύπημα με το γόνατο ή με το κεφάλι.
5. Εκούσιο χτύπημα κάτω από τη μέση (χτύπημα στα γεννητικά όργανα και στα πόδια).
6. Όταν ο αθλητής προσποιείται ότι έχει τραυματιστεί.

7. Όταν ο αθλητής αποφεύγει να αγωνιστεί γυρίζοντας την πλάτη του στον αντίπαλο.
8. Πέσιμο στο έδαφος.
9. Παραβίαση της Γραμμής Ετοιμότητας.
10. Όταν ο αθλητής αποφεύγει να αγωνιστεί γυρνώντας σκόπιμα μέσα στο τερέν (παθητικό παιχνίδι).
11. Όταν ο αθλητής ή ο Προπονητής του εκφράζονται ανεπίτρεπτα, ή συμπεριφέρονται άσχημα.

 

 
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ TAEKWONDO MINOAS ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ

Κατά τη διάρκεια του αγώνα όταν ένας από τους δύο αγωνιζομένους προβεί σε μία από τις απαγορευμένες ενέργειες  που ακολουθούν, γίνεται η εξής διαδικασία:
1. Ο Διαιτητής σταματά αμέσως τον αγώνα φωνάζοντας Κάλιο.
2. Οι αθλητές στέκονται σε θέση «Προσοχής» στο σημείο που βρίσκονται, ή αν έχουν βγει έξω από την αγωνιστική  περιοχή, τους επαναφέρει ο Διαιτητής μέσα από τη Γραμμή Ετοιμότητας.
3. Δείχνει τον υπαίτιο με τον δείκτη του δεξιού χεριού, αφού γυρίσει προς τη μεριά του παραβάτη.
4. Υποδεικνύει το παράπτωμα.
5. Στη συνέχεια του αφαιρεί ένα βαθμό (αυτό υποδεικνύεται σηκώνοντας τον δείκτη του χεριού προς τα επάνω)  φωνάζοντας ταυτόχρονα Γκάμτζομ.
6. Δίνει εντολή να συνεχιστεί ο αγώνας φωνάζοντας Γκισόκ.
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ TAEKWONDO MINOAS ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ
Αφαίρεση ενός βαθμού για τις εξής παραβάσεις:
1. Επιθετική ενέργεια στον αντίπαλο, ενώ αυτός βρίσκεται πεσμένος στο έδαφος.
2. Επίθεση του ενός αθλητή εναντίον του άλλου, όταν αυτή γίνει μετά την εντολή παύσης του αγώνα από τον  Διαιτητή (Κάλιο).
3. Άσχημη συμπεριφορά ή ακραία σχόλια του ενός από τους δύο παίκτες, ή του Προπονητή του.
4. Σκόπιμη γροθιά ή άλλου είδους επιθετική ενέργεια με το χέρι οπουδήποτε στο κεφάλι του αντιπάλου.
5. Ανατροπή του αντιπάλου.
6. Αδικαιολόγητη διακοπή της εξέλιξης του αγώνα είτε από τον αθλητή, είτε από τον Προπονητή του.

Σημειώσεις
 Όταν σ’ έναν αθλητή αφαιρεθούν συνολικά 4 βαθμοί, τότε χάνει άμεσα τον αγώνα και ανακηρύσσεται ο άλλος  νικητής, ανεξάρτητα από το σκορ εκείνης της στιγμής. Το σύνολο αυτό των 4 βαθμών ποινής μπορεί να προέλθουν είτε από 8 Κιόνγκο είτε από 4 Γκάμτζομ, ή από κάθε πιθανό συνδυασμό και των δύο.
 Οι αφαιρέσεις βαθμών προσμετρούνται στο τελικό αποτέλεσμα.
– Μετά από κάθε δύο αφαιρέσεις μισού βαθμού, δεν αφαιρείται ένας βαθμός από τον παραβάτη, αλλά αυτόματα  προστίθεται ένας βαθμός στον αντίπαλο αθλητή. Ωστόσο, όταν ο τελικός αριθμός τους είναι μονός αριθμός (π.χ. 3 αφαιρέσεις= -1,5 βαθμοί), τότε η τελευταία ποινή δεν προσμετράται στο γενικό σύνολο της βαθμολογίας.

 

Ανακήρυξη νικητήΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ TAEKWONDO MINOAS ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ
Νικητής ενός αγώνα ανακηρύσσεται ο/η αθλητής/αθλήτρια όταν συν τρέχει μία από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

 Νίκη με βαθμούς ή υπεροχή (ανωτερότητα)
Όταν έχει συγκεντρώσει περισσότερους βαθμούς στο τέλος και των τριών γύρων έναντι του αντιπάλου, ή έχει  κερδίσει την αναμέτρηση λόγω υπεροχής.
Σε περίπτωση που μετά τη λήξη των τριών γύρων το αποτέλεσμα είναι ισόπαλο, πραγματοποιείται ένας τέταρτος  γύρος (λεγόμενος «χρυσός πόντος»), κατά τη διάρκεια του οποίου ο αθλητής που θα αποκτήσει τον πρώτο πόντο,  ανακηρύσσεται νικητής. Αν παρ’ όλα αυτά ο τέταρτος γύρος λήξει χωρίς σκορ, τότε ο Διαιτητής και οι Κριτές  αποφασίζουν για τον νικητή με δίκαιο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη τους ποιος ήταν πιο επιθετικός (ο επιθετικός  αθλητής υπερισχύει του αμυντικού), ποιος εφάρμοσε τις περισσότερες τεχνικές, ποιος εφάρμοσε πιο εξελιγμένες  τεχνικές με μεγάλο βαθμό δυσκολίας και πολυπλοκότητας και ποιος επέδειξε καλύτερη αθλητική συμπεριφορά κατά  τη διάρκεια του αγώνα.

 Νίκη με Νοκ-Άουτ
Όταν ο αντίπαλος αδυνατεί να συνεχίσει τον αγώνα γιατί βγήκε νοκ-άουτ, μετά την ολοκλήρωση μετρήματος του  Διαιτητή (μετά τον αριθμό 8 έως τον αριθμό 10) με την προϋπόθεση ότι το κτύπημα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο  του Κανονισμού που διέπει το Άθλημα για την εκπλήρωση του «ευ αγωνίζεσθαι».
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ TAEKWONDO MINOAS ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ

 Νίκη με αποχώρηση
Όταν ο αντίπαλος εγκαταλείψει τον αγώνα για κάποιο λόγο (τραυματισμός, δεν ανταποκρίνεται μετά το διάλειμμα στην κλήση τού Διαιτητή για να αγωνιστεί, όταν ο Προπονητής τού ρίξει πετσέτα σε ένδειξη αποχώρησης, κ.ά.).

 Νίκη με αποκλεισμό
Στην περίπτωση που ο αντίπαλος αποκλειστεί από τους αγώνες για κάποιο λόγο, όπως από τη μη εμφάνισή του  στον αγώνα, από το να είναι υπέρβαρος στην ζύγιση, από το να μην πληροί τις προϋποθέσεις συμμετοχής του κ.ά.

 

 Νίκη με Ντισκαλιφιέ
Αποβάλλεται από τον αγώνα ο αθλητής (και ταυτόχρονα κερδίζει ο αντίπαλός του) όταν: α) συγκεντρώσει 8  παρατηρήσεις, β) του αφαιρεθούν συνολικά 4

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ TAEKWONDO MINOAS ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ

βαθμοί, γ) διαμαρτυρηθεί για κάποια απόφαση του Διαιτητή, δ)  αρνείται να συμμορφωθεί στην εντολή τού Διαιτητή για συνέχιση του αγώνα, ε) όταν δεν εφαρμόζει το «ευ  αγωνίζεσθαι», κ.ά.

 

 Νίκη με διακοπή του αγώνα με απόφαση του Διαιτητή
Όταν ο Διαιτητής ή ο εντεταλμένος Ιατρός των αγώνων διαπιστώσει ότι ο αθλητής δεν μπορεί να συνεχίσει να  αγωνίζεται μετά την παρέλευση της νόμιμης διακοπής.

 

 

 

 

Νοκ-Ντάουν και Νοκ- Άουτ
Α. Νοκ-Ντάουν (πτώση) έχουμε στις τρεις ακόλουθες περιπτώσεις:
 Όταν ακουμπήσει στο έδαφος (δάπεδο) οποιοδήποτε μέρος του σώματος του αθλητή, πλην του π

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ TAEKWONDO MINOAS ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗέλματος του  ποδιού, εξαιτίας δυνατής τεχνικής τού αντιπάλου του.

 Όταν ο αθλητής ζαλίζεται ή παραπατάει και αδυνατεί να έχει ορθοστασία με αποτέλεσμα να μην μπορεί να  συνεχίσει τον αγώνα.

 Όταν ο Διαιτητής κρίνει ότι ο αγώνας δεν μπορεί να συνεχιστεί λόγω της καταφοράς δυνατής νόμιμης τεχνικής και  εκτιμά ότι ο αθλητής που δέχθηκε την τεχνική αδυνατεί να συνεχίσει, διότι θέτει σε κίνδυνο τη σωματική του ακεραιότητα (ασφάλεια).

Β. Νοκ- Άουτ έχουμε όταν ένας αθλητής δεχθεί νόμιμο κτύπημα και δεν μπορεί να συνεχίσει τον αγώνα μετά το  μέτρημα του Διαιτητή (1-10).

 

πηγη: www.etane.gr